Hepsi
Çocuklar için İngilizce
Günlük İngilizce
İngilizce Gramer
İngilizce Şarkılar
Kurumsal İngilizce
Popüler Günlük İngilizce
Popüler İngilizce Gramer
Popüler İngilizce Şarkılar
Popüler Paylaşımlar
Generic selectors
Exact matches only
Ara
Search in content
Post Type Selectors
Lütfen Dil Seçin
English
Türkçe
Português
عربي
日本
Tiếng Việt
한국어
Popüler Paylaşımlar
Hepsi
Çocuklar için İngilizce
Günlük İngilizce
İngilizce Gramer
İngilizce Şarkılar
Kurumsal İngilizce

Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) Hazırlık Süreci

TUS hazırlık süreci nasıldır? TUS için İngilizce gerekli mi? Bu ve benzeri sorular TUS’a hazırlananlar tarafından sıklıkla soruluyor. Bu soruların cevaplarını öğrenmek isteyenler için kısa bir kılavuz hazırladık.

TUS Nedir?

Tıp, veterinerlik, eczacılık, kimya, biyoloji veya Tıbbi Bilimler Fakültesini bitirenlerin uzmanlıklarını seçmek üzere girdikleri sınava Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) adı verilir. Bu sınav sonucunda, uzmanlık eğitimi için istenilen branş seçilir. Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS), Temel Bilimler ve Klinik Bilimler olmak üzere iki oturumdan oluşur. Bu sınavı başarıyla geçenler, tercihlerine göre Tıp fakülteleri, Sağlık Bakanlığına bağlı Eğitim ve Araştırma Hastaneleri veya Adli Tıp Kurumunda 3 ila 6 yıl arası uzmanlık eğitimi alarak Uzman Doktor olabilirler.

Tıpta Uzmanlık Sınavına Nasıl Hazırlanmak Gerekir?

TUS zor bir sınavdır. Bu sınava hazırlanırken özverili ve etkili çalışmak gerekir. Her sınav için olduğu gibi, bu sınav için de uygun bir çalışma planı yapmak, başarıya ulaşmada en etkili yoldur. Sınava kalan süreyi de hesaba katıp kendinize uygun bir plan yaparak çalışmaya başlamalısınız. Öğrendiğiniz bilgilerin kalıcılığını arttırmak için sık sık tekrar yapmalısınız. Ayrıca sürekli soru çözmek, öğrendiklerinizi pekiştirmek ve eksikliklerinizi görmek için en etkili yoldur.
Kendinizi sınavın yapılacağı saatte, dikkat ve enerjinizi en verimli seviyede kullanabilecek hale getirmelisiniz. Bunun için neredeyse her gün o saatlerde TUS çalışıyor olmanız işe yarayacaktır. Böylelikle buna alışacaksınız ve sınav günü strese girmeyeceksiniz. Sınavda verilen tüm süreyi kullanmaya dikkat etmelisiniz.
Sınav esnasında soruları dikkatle okuduğunuzdan emin olun. Bunun için, sınava hazırlık sürecinde de dikkatinizi maksimum seviyede tutmaya çalışmış olmanız önemlidir. Soru ile ilgili yönlendirmeleri dikkatle okuyun, soruların içinde de ipuçları olabileceğini unutmayın.

Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) İçin Yabancı Dil Gerekli Mi?

TUS sonucunda yerleştirme işlemlerinin yapılabilmesi için İngilizce, Almanca veya Fransızca dillerinden birinde yeterliliğinizi ispatlayan bir sınav sonucu göstermeniz gereklidir. Aksi halde TUS’a girmiş olsanız bile yerleştirme yapamazsınız.

TUS İçin Yabancı Dil Sınavlarına Nasıl Hazırlanılır?

Yabancı dil sınavlarına hazırlanmak kolay bir süreç değildir. Öncelikle kendiniz için verimli olacak bir çalışma planı oluşturmanızda fayda vardır. Çalışma planınızı oluştururken gireceğiniz sınavı da dikkate almalısınız. Ayrıca gireceğiniz sınava kalan süreye göre, uygun bir çalışma planı hazırlamalısınız. Gireceğiniz sınavda daha önce çıkan soruları analiz etmek, çok büyük fayda sağlayacaktır. Gireceğiniz sınavdan almanız gereken minimum puanı hesaba katarak, uygun zorlukta kaynaklara yönelmelisiniz. Gramer konularına ağırlık vererek çalışmalısınız, aksi halde cümleleri düzgün şekilde anlayamayabilirsiniz.

TUS İçin Hangi Yabancı Dil Sınavına Girilmeli?

TUS sonucunda yerleştirme yapabilmek için yabancı dil yeterliliğinizi ispatlamanız gerekir. Bunun için YDS, YÖK-Dil veya TIP Dil sınavlarından birinden 100 üzerinden en az 50 puan almalısınız. Bunlara ek olarak YDS dengi kabul edilen e-YDS, TOEFL veya PTE sınavlarından birine de girebilirsiniz. Eğer YÖK-Dil sınavına girmeyi tercih ederseniz sağlık bilimleri alanını seçmeniz gereklidir.
YDS, TIP Dil ve YÖK-Dil sınavları arasında küçük farklılıklar olsa da sınav içeriği ve soru tipi olarak oldukça benzerlerdir. Bu sınavlar kelime, gramer ve okuma ağırlıklıdır. Bu 3 sınav arasından en zoru YDS’dir. TIP Dil ve YÖK-Dil sınavları YDS’ye göre daha kolaydır. Bunun başlıca sebebi YÖK-Dil ve TIP-Dil sınavlarının alan bazlı sınavlar olmasıdır. Yani karşınıza çıkacak sorulardaki kelimeler ağırlıklı olarak sağlık bilimleri alanında kullanılan kelimeler olacaktır. Bu nedenle TIP Dil ve YÖK-Dil sınavları TUS’a girecek adaylar için en kolay seçeneklerdir. Bu iki sınavın dezavantajı ise diğer sınavlara göre daha seyrek aralıklarla yapılmalarıdır. Bu sınavlar yılda 2 veya 3 kez yapılırlar.
TOEFL sınavı, seçenekler arasında en zor ve pahalı sınavdır. E-YDS sınavına başvururken genelde kontenjan sorunuyla karşılaşılır. E-YDS sınavına başvuru açıldıktan sonra ilk 10 dakika içinde başvuru yapmak gerekir, aksi halde kontenjan dolmuş olur.
PTE Academic sınavı, büyük şehirlerde çok sık aralıklarla yapılan bir sınavdır ve TOEFL ve YDS’ye göre çok daha kolaydır. Ayrıca PTE Academic sınavının sonuçları 5 iş günü içinde açıklanır.
Bu yabancı dil sınavlarından hangisine başvuracağınıza karar verirken, sınavın açıklanacağı tarih ve TUS yerleştirme tarihlerine de dikkat ederek karar vermelisiniz. Girdiğiniz yabancı dil sınavının sonucu TUS yerleştirme süresi bitmeden önce açıklanmalıdır.

TUS Yabancı Dil Sınavı Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?

TUS için İngilizce, Almanca veya Fransızca dillerinden birinden sınava girilmelidir. Seçilen yabancı dil veya sınav türü farketmeksizin sınav sonucu 5 yıl boyunca geçerlidir. Yabancı dil sınavı geçerlilik süresinin sona ermesi hesaplanırken TUS başvurusunun yapıldığı tarih dikkate alınır.

Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) ile İlgili Sık Sorulan Sorular

TUS’a nasıl hazırlanmalı?

TUS’a, sınava kalan süreyi de dikkate alıp kendinize uygun bir çalışma planı hazırlayarak çalışmaya başlamalısınız. Konu çalışmalarından sonra tekrarlar yaparak ve soru çözerek öğrendiklerinizi pekiştirmelisiniz.

TUS’a ne zaman hazırlanmalı?

TUS zor bir sınavdır. Bu nedenle uzun ve verimli bir hazırlık süreci gerektirir. Tıp fakültesinin ilk 3 yılında alınan temel bilimler derslerini, yaz aylarında tekrar etmeniz TUS için iyi bir temel atmanızı sağlayacaktır. TUS’a girmeyi planlıyorsanız, üniversite hayatınız boyunca öğrendiklerinizi sürekli tekrar etmelisiniz.

TUS gerçekten zor mu?

Evet, TUS zor bir sınavdır. Başarılı olmak için özverili ve verimli çalışmak gereklidir. Sınava girerken bilgi eksiğiniz olmamalıdır ve sınavda soruları dikkatli okumanız gereklidir.

TUS neden zor?

TUS’un zor olmasının başlıca sebebi öğrenilmesi gereken çok fazla bilgi olmasıdır. Üstelik bu bilgiler kolaylıkla birbiriyle karıştırılabilir. Bu nedenle hazırlık sürecinde sürekli tekrar yapılması şarttır.

Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) Hazırlık Süreci ile ilgili öğrendiklerinizi pratiğe dökmek ister misiniz? Dilerseniz EnglishCentral’da bulunan 20.000’den fazla interaktif video derslerini inceleyebilir, kelime dağarcığınızı geliştirip telaffuz pratiği yapabilirsiniz. Dilerseniz öğrendiklerinizi canlı ve birebir İngilizce özel ders sırasında kişisel İngilizce öğretmeniniz ile tekrar edebilirsiniz. Hemen EnglishCentral’a kayıt olup İngilizce öğrenmeye başlamaya ne dersiniz?

Billie Eilish – Everything I Wanted Şarkı Sözleri Türkçe Çeviri
Zayn & Sia – Dusk Till Dawn Şarkı Sözleri Türkçe Çeviri