Hepsi
Çocuklar için İngilizce
Daily English
Günlük İngilizce
İngilizce Gramer
İngilizce Şarkılar
Kurumsal İngilizce
Popüler Günlük İngilizce
Popüler İngilizce Gramer
Popüler İngilizce Şarkılar
Popüler Paylaşımlar
Generic selectors
Exact matches only
Ara
Search in content
Post Type Selectors
Lütfen Dil Seçin
English
Türkçe
Português
عربي
日本
Tiếng Việt
한국어
Popüler Paylaşımlar
Hepsi
Çocuklar için İngilizce
Daily English
Günlük İngilizce
İngilizce Gramer
İngilizce Şarkılar
Kurumsal İngilizce

Belçika’da Çalışmak Hakkında Her Şey

Belçika, Avrupa’da bulunan küçük bir ülkedir. Belçika’da hem kültürel hem de ekonomik fırsatlar açısından zengindir ve Belçika’yı birçok kişi çalışmak ve yaşamak için iyi bir seçenek olarak görüyor. Belçika’nın böyle gözükmesinin sebebi ise 3 farklı dil bölgesiyle zengin bir kültürel çeşitliliğe sahip olmasıdır. Bu yazıda, Belçika’da çalışmanın, çalışabilmek için gerekli şeylerin, Belçika’da İngilizce’nin öneminin ve Belçika’da çalışma hakkında bilinmesi gereken önemli bilgiler bulunmaktadır.

Belçika’da Çalışmak İçin İngilizce Gerekli mi?

Belçika’da çalışmak için İngilizce bilmek genellikle gereklidir, ancak bu gereklilik, işin türüne, sektörüne ve çalışılacak bölgeye bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Belçika’nın üç resmi dili vardır: Fransızca, Felemenkçe (Hollandaca), ve Almanca. Hangi dilin geçerli olduğu, ülkenin hangi bölgesinde çalışacağınıza bağlıdır. Ancak Belçika, birçok uluslararası şirkete ve Avrupa Birliği (AB) kurumlarına ev sahipliği yapmaktadır. Özellikle Brüksel’de yer alan uluslararası kuruluşlarda ve şirketlerde çalışmak istiyorsanız, İngilizce bilmek genellikle zorunludur. İngilizce, bu ortamlarda yaygın olarak kullanılan iş dilidir.

Diğer ülkelerde çalışmak ya da Belçika’da çalışmak gibi bir düşünceniz varsa EnglishCentral’a üye olarak İngilizcenizi geliştirebilirsiniz. EnglishCentral’da bulunan 30.000’den fazla interaktif video izleyebilir ve alanında uzman yüzlerce öğretmenlerden istediğinizi seçerek dilediğiniz yerde 25 dakikalık özel dersinizi planlayabilirsiniz. Ayrıca dilerseniz 40 dakikalık grup derslerine katılabilir ve dünyanın her yerinden katılan öğrencilerle İngilizce konuşma pratiği yapabilirsiniz.

Belçika’da Çalışmak için İş Vizesi ve İzinler

Belçika’da çalışmak isteyenler genellikle iş vizesi almaları gerekir. Vize türü, çalışma süresine, iş kategorisine ve vatandaşlık durumuna bağlı olarak değişir. Belçika hükümeti, yabancı çalışanların ülkeye gelmesini kolaylaştırmak için 3 çeşit çalışma izni vardır:

A tipi çalışma izni: A tipi çalışma izni, bütün işverenler ve pozisyonlar için süresiz olarak geçerlidir. Çalışan kişinin kendisinin başvurması gereklidir ve bu çalışma iznine hak kazanabilmek için arka arkaya 10 yıl B tipi çalışma vizesi ve kesintisiz yasal oturum alınmış olması gerekir. Türkiye Cumhuriyetinin vatandaşları A tipi vizeye 3 yılda hak kazanabilirler. Nitelikli işçi, kursiyerler, geçici görevle çalışanlar, konuk profesörler gibi çalışanlar A tipi vizeye başvuramazlar.

B tipi çalışma izni: B tipi çalışma iznini belirli bir işverene yapılacak belirli bir iş için, kontratınızın süresinden bağımsız olarak en fazla 12 ay süreyle verilir. B tipi çalışma iznini şartları yerine getirdiğiniz sürece her yıl yenilenebilir. Sponsorluk gerektirdiği için işvereninizin sizin adınıza başvurması gerekir.

C tipi çalışma izni: C tipi çalışma izni, Belçika’da geçici olarak ikamet eden yabancılara, mesela öğrencilere ya da konsolosluk çalışanlarının ailelerine verilen çalışma iznidir. C tipi çalışma iznine sahip kişiler için iş veya işveren kısıtlaması bulunmaz. Bir yıla kadar verilir ve şartlar yerine getirildiğinde uzatılabilir. .

Belçika’da çalışma izni için gerekli belgeler:
-İşverenlerin, nitelikli çalışana belirlenmiş maaşın üzerinde ücret teklif etmeleri gerekmektedir.
-İlk işinizde, en fazla 3 ay içinde alınmış bir sağlık sertifikası sunulması gerekir.
-İşveren B tipi çalışma iznine aday Belçika dışındayken başvurmalıdır. Aday, ülke sınırlarında ise yetkililer başvuruyu reddedebilir.
-Çalışma izniniz çıktığında ülkenizdeki Belçika konsolosluğuna giderek oturum iznine başvurabilirsiniz.
-İşvereniniz çalışma izninizi yenilemek için en az bir ay öncesinden başvurmalıdır.
-İşvereninizi değiştirirseniz yeni bir çalışma izni ve oturum izni almanız gerekir.
-Yabancı bir çalışan, ancak Belçika pazarında veya Avrupa Ekonomik Alanında uygun bir aday bulunamadığında işe alınabilir.

Belçika’da İş Yeri Kültürü

Belçika’da iş yeri kültürü, ülkenin çeşitli kültürel etkilerini yansıtır ve iş hayatında uyum sağlamak için bazı özel özelliklerin bilinmesi önemlidir. Belçika’da iş yerlerinde hiyerarşi genellikle yataydır. Üst düzey yöneticilerle alt düzey çalışanlar arasında iletişim açıktır ve herkesin fikirlerini dile getirmesi teşvik edilir. Karar alma süreçleri genellikle demokratiktir ve ekip çalışmasına önem verilir. Çalışanların kararlara katılması ve fikirlerini paylaşması beklenir. Belçikalılar iş yerinde profesyonelliğe büyük önem verirler. Zamanında olmak, söz verilen işleri tamamlama ve görevlerde dikkatli ve sorumlu davranmak beklenir. İş yerinde iletişim genellikle resmi bir dille yapılır, özellikle yazılı iletişimde. Ancak, çalışma ortamı dostane ve iş birliğine dayalıdır.

Belçika’da dakiklik çok önemlidir. Toplantılar ve iş görüşmeleri genellikle önceden planlanır ve zamanında başlanır. Geç kalmak, saygısızlık olarak kabul edilebilir. Çalışma saatleri genellikle 9:00 – 17:00 arasındadır. İş-yaşam dengesi önemlidir, bu nedenle mesai saatlerine sıkı sıkıya uyulur ve fazla mesai yapmaya genellikle sıcak bakılmaz.

Belçika’da Vergilendirme ve Sosyal Güvenlik

Belçika’da başka ülkelerden çalışmaya gelenler için vergilendirme, kişinin Belçika’da ne kadar süreyle ikamet edeceğine, vergi anlaşmalarına, çalışma koşullarına ve diğer bazı faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Belçika’da ikamet eden yabancılar, Belçika’da elde ettikleri gelir üzerinden vergilendirilirler. Bu vergilendirme, maaş, serbest meslek kazançları, kira gelirleri ve diğer gelir türlerini içerir. Aynı zamanda Belçika, çeşitli ülkelerle çifte vergilendirmeyi önlemek amacıyla vergi anlaşmaları yapmıştır. Bu anlaşmalar, bir kişinin aynı gelir üzerinde hem Belçika’da hem de kendi ülkesinde vergilendirilmesini önler. Bu durum ise kişinin üstündeki vergi yükünü azaltır. Belçika’da bazı uluslararası çalışanlar, belirli bir süre için Belçika’da geçici olarak çalıştıklarında belirli vergi indirimlerinden yararlanabilirler.

Belçika’da Dil Becerileri

Belçika’da 3 resmi dil vardır. Flemenkçe, Fransızca ve Almanca. Ayrıca İngilizce dünyada yaygın kullanılan bir dil olduğu için İngilizce’de Belçika’da kullanılan bir dildir.
-Flemenkçe, Flanders (Kuzey Belçika) bölgesinde konuşulan bir dildir. Flemenkçe, iş dünyasında ve eğitimde en yaygın olarak kullanılan bir dildir.
-Fransızca, Wallonia (Güney Belçika) bölgesinde ve Brüksel’de konuşulur. Fransızca, hükümet, kamu sektörü ve ticarette sıkça kullanılır.
-Almanca, Belçika topluluğu tarafından konuşulan küçük bir bölgede, doğu sınırlarında konuşulur.

Uluslararası şirketlerde, özellikle Brüksel gibi kozmopolit şehirlerde, İngilizce genellikle iş dili olarak kullanılır. Büyük şehirlerde ve uluslararası şirketlerde İngilizce, iş bulma ve kariyer gelişimi için önemlidir.

Belçika’da Çalışmak Hakkında Sık Sorulan Sorular

Belçika’da çalışmak için ne yapmalıyım?
Belçika’da çalışmak için Belçika ulusal Vizesi başvurusu yapılmalıdır.

Belçika Türkiye’den işçi alıyor mu?
Belçika’nın işçi çalıştırma ile ilgili anlaşma imzalamış ülke vatandaşları (Türkiye dahil) için 3 yıldır.

Belçika’da çalışmak için hangi dil gereklidir?
Belçika’da çalışmak için İngilizce dil seviyenizin en az B2 seviyesinde olması gerekmektedir.

Belçika’da asgari ücret kaç dolar?
Belçika’da Temmuz 2023 itibariyle 1.955 euroluk asgari ücret uygulanıyor.

Öğrendiklerinizi pratiğe dökmek ister misiniz? İngilizce öğrenmek için ihtiyacınız olan her şeye tek bir platform üzerinden ulaşabilirsiniz! 25 dakikalık bire bir canlı dersler, 40 dakikalık grup dersleri, 30.000’den fazla interaktif videolar, kelime öğrenme araçları, yapay zeka destekli öğretmen MiMi, quizler ve interaktif aktiviteler ile EnglishCentral, kullanıcılarına kişiselleştirilmiş ve kaliteli bir eğitim planını uygun fiyatlı olarak sunmaktadır. Hemen EnglishCentral’a kayıt olup İngilizce öğrenmeye başlamaya ne dersiniz?

Conan Gray- Yours Şarkı Sözleri Çevirisi
3. Sınıf İngilizce Üniteleri ve Konu Anlatımı